Om texten: ”Om detta må ni berätta., En bok om förintelsen i Europa 1933-1945.”

Sammanfattning av Adolf Hitler i andra världskriget

Foto: Jonn Leffmann

En text som är skriven av förintelsen som skedde under andra världskriget. Själva förintelsen skedde under hela världskriget men var som värst mellan åren 1942-1945. Men varför det skedde mellan 1933-1945 var för att det var under de åren som Adolf Hitler var nazisterna och Tysklands ledare.

Hitler kom till makten 1933 tack vare att han utnyttjade den ekonomiska kris och lågkonjunkturen som var under mellankrigstiden, det vill säga den tid som var mellan första och andra världskriget. Han utnyttjade fattigdomen och svälten i Europa och resten av världen, och lovade jobb och mat, vilket fick honom att bli vald. Efter han var vid makten ändrade han så endast hans parti var tillåtet i landet och började utveckla infrastrukturen som sedan skulle finnas under andra världskriget och förintelsen.

 

Sammanfattning av texten

I texten ”Om detta må ni berätta., En bok om förintelsen i Europa 1933-1945” står det om hur förintelsen under andra världskriget tog fart på allvar 1939. I boken finns med vittnen som berättar där man får information och förståelse om hur de va för dem som va utsatta. Det finns även andra dokument i boken som är sparade från krigstiden. I dessa dokument får man veta hur fångarna men även arbetsmännen i lägret levde under förintelsen. De som arbetade och var fångade där tog stryk både på ett psykiskt men även fysiskt och hur de var i arbetarlägret men även koncentrationslägret och förintelselägret. I boken står det att Hitlers regim var i början det systematiska dödandet av funktionsnedsatta, handikappade och de asociala. Även de som var psykiskt sjuka ingick i Hitlers regim. Senare in på kriget som judar in i bilden och då var det dem som stod i centrum och inkluderas i den stora folkmassan. Operationen Hitler höll på att genomföra med att utrota hela Europas judar kallades Operation T4, som är det värsta massmordet och folkmordet i modern tid. Det vill säga den tid som vi lever i nu.

 

Hur judarna behandlades

I boken står det väldigt detaljerat om hur judarna i förintelsen behandlades. Det är just det som gör boken såpass fruktansvärd men samtidigt intressant eftersom att det är så svårt att greppa hur sjukt det är. Fångarna åkte med buss och tåg till lägret där de togs emot av SS-män. Där delades de upp i olika grupper där de flesta barn och kvinnor fick åka direkt till duscharna där de gasades ihjäl. Män som var av den starkare typen fick börja att arbeta för nazisterna till dem inte klarade mer och dog. Befolkningen i Tyskland började efter ett tag känna igen bussarna och tågen som transporterade framförallt judar och började kalla bussarna för ”dödsbilar”.

 

Nazisterna experimenterade på den perfekta människan

Någon som inte är lika omtalat som gaskamrarna är att Nazisterna även experimenterade på judar för att försöka avla fram en perfekt människa enligt Hitler. Han ansåg att den ”Ariska rasen skulle regera i Europa.